icon

Wat heb je nodig?

Een groot, wit papier
Water
Ecoline in verschillende kleuren, liefst in een knijpflesje
Kwast of sponsje (bijvoorbeeld de zachte kant van een schuurspons)
Vetkrijt of houtskool

close

tekenoefening

geen gewone vlek

Heb jij dat ook weleens… dan kijk je naar een muur vol vlekken en opeens zie je daar: de ogen van een wolf! Of de vorm van een beer, van een monster, van een hand. Je fantasie gaat met je aan de wandel.

Nu heb je een groot wit blad voor je, en een flesje kleurige ecoline in je hand. Neem een felle kleur, bijvoorbeeld rood of geel of oranje. Voor het beste effect maak je je papier eerst nat met water. En dan spuit je een flinke plens ecoline op het papier. Wat gebeurt er? Loopt de inkt uit naar alle kanten van je papier? Je kunt de vlek ook een beetje helpen: houd je papier een beetje schuin, maar zorg dat de ecoline er niet vanaf loopt.

Laat de vlek een beetje drogen. Bekijk hem van alle kanten, welke bijzondere vorm heeft hij gekregen, gewoon mooi rond of met gekke tentakels, hoorns of lange nagels… is het een dier, een hand, een vreemde boom?

Je kunt de vorm met je houtskooltje ogen geven, een pikzwarte neus, nagels aan de klauwen, haartjes op de kruin… en als je nog andere kleuren ecoline hebt, kun je de ruimte eromheen nog een mooie kleur geven.

Tip Laat iemand anders maar eens raden wat het is. Of ziet hij of zij iets totaal anders?

char1
icon

Wat heb je nodig?

Grijs potlood
Kleurpotloden of aquarelpotloden
Kwast en een potje met water
Dik, ruw tekenpapier

close

tekenoefening

Speciale schelpen

Heel goed kijken! Je hebt vast weleens mooie schelpen opgeraapt op het strand. Vaak hebben ze mooie vormen en kleuren. Moeilijk om precies na te tekenen. Dat gaan we dus doen J

Neem de tijd. Leg de mooiste schelpen op een donker oppervlak en bekijk ze goed. Waar doet de vorm je aan denken? Een koker, een driehoek, een ronddraaiende spiraal? Zitten er gaatjes in, of bobbels erbovenop? Ze je lichte of donkere lijnen lopen?

Je mag zelf weten waar je begint, de één begint met de omtrek en de lijnen, de ander begint met de kleuren en de vage vorm. Kijk maar wat voor jou het beste werkt.

Ikzelf begin meestal met de omtrek, die teken ik met potlood. Daarna kijk ik welke kleuren ik ga gebruiken en kleur ik de donkere en lichte delen op de schelp – nog niet zo precies. Dan ga ik steeds preciezer tekenen, tot de schelp echt een beetje lijkt.

Als je aquarelpotloden gebruikt, kun je de kleuren met een natte kwast in elkaar over laten lopen. Maar pas op: de lijnen die je met aquarelpotlood getekend hebt, verdwijnen dan wel! Met een beetje geduld kun je de tekening op laten drogen en daarna weer lijnen tekenen.

Kijk en vergelijk
Lijken jouw getekende schelpen op de gevonden schelpen? Soms lijken ze er misschien niet op, maar zijn ze toch heel mooi. Dat kan juist leuk zijn, je eigen fantasie-schelp. Hoe vaker je oefent, hoe beter het lijkt.

Maar juist jouw eigen unieke tekening van een schelp laat zien hoe jij de schelp ziet – en dat maakt jouw tekening speciaal.

icon

Wat heb je nodig?

Potlood of pen
Papier

close

tekenoefening

Hoe zit dat eigenlijk

Een fiets tekenen. Heb je dat weleens geprobeerd? Neem je eigen fiets als voorbeeld: zet hem voor je neus (of maak een foto) en pak een tekenpapier en potlood. Vind je het lastig om te beginnen? Maak dan eerst je vingers (en je brein!) los met één van onderstaande oefeningetjes:

1. Wielen oefenen. Teken eerst een heleboel rondjes op je blad. Groot, klein, dicht naast elkaar, ver uit elkaar, dik, dun - misschien zelfs ovaal of vierkant! Van welke "rondjes" kun je een mooie fiets maken? Vebind de rondjes (wielen) door stangen, zadels en sturen. Hoeveel gekke fietsen kun jij bedenken? Welke klopt het best als fiets?

2. Doe je ogen dicht en bedenk: hoe ziet een fiets er in mijn gedachten uit? Wat zie ik nu voor me? Twee wielen, een stuur, misschien trappers en een kettingkast. Een bagagedrager, een fietsbel, een mand voorop?? Welke dingen heb je écht nodig om een fiets te vormen? Maak nu eerst een schetsje uit je hoofd. Vergeet die echte fiets, teken je eigen fantasie-fiets. Je kunt ook gekke fietsen bedenken: met één wiel, een klein en een groot wiel, een ligfiets, een sta-fiets. Als het maar een fiets is. 

3. Kijk naar de echte fiets - en vergelijk jouw tekeningen met die fiets. Welke onderdelen heeft jouw fiets niet en je getekende fiets wel? En andersom? Er zijn zoveel verschillende fietsen, je mag je eigen vorm bedenken, als een echte fiets-ontwerper. En nu: wie rijdt er op de fiets?! 

Tip voor de echt serieuze tekenaars: mensen die fietsen tekenen, dat is niet makkelijk, maar wel leuk! Kijk maar eens goed hoe mensen op hun fiets zitten. Als je heel veel fietsers hebt gezien, ga je ze steeds beter tekenen. Let maar op.

char2
icon

Wat heb je nodig?

papier
potlood/viltstiften
karton
lijm
ijzerdraad
schaar

close

knutseloefening

Ontwerp je eigen uitvinding

char3
icon

Wat heb je nodig?

Verf (acryl of waterverf)
kwasten in verschillende maten
een potje water
stevig A4 of A3 papier
(min 200 gram zwaar)

close

schilderoefening

De branding

Altijd als ik op het strand loop, met mijn voeten in het water, dan denk ik: wat mooi, de branding! Het witte schuim, het water dat heen en weer over mijn voeten trekt, en mooie patronen achterlaat in het zand. Maar, hoe teken je dat nu eigenlijk?
Ik weet het nog steeds niet. De branding tekenen is me eigenlijk nog nooit gelukt, maar als ik goed kijk, zie ik wel mooie kleurverschillen tussen het witte schuim, het bruine zand en de blauwe zee. Zie jij het ook? Dat is misschien wel te schilderen, met verf. Daarmee kun je de kleuren mengen tot je ongeveer op de goede kleuren komt.
Je kunt deze foto als voorbeeld nemen, en later zelf een keer naar het strand gaan om eens goed te kijken. In de branding zie je vaak ook schelpen, kleine heremietkreeftjes, kwallen.. ik ben benieuwd wat jij allemaal gaat zien!

Steun ons heart

Doneer zodat we nog meer kinderen die in het ziekenhuis liggen een moment van afleiding kunnen geven met een leuke tekenles.

Klik Hier