icon

Wat heb je nodig?

Papier
Pen, stift, potlood
Kleurpotloden of stiften
Een kamer met meubels, deurknoppen, tassen en andere rommel

close

tekenoefening

Ik zie gezichten

Eerst een klein denk - oefeningetje: Sluit je ogen en denk aan een gezicht. Wat zie je meestal als eerste? Ogen, een neus, een mond?

Kijk nu eens om je heen. Zie je ergens in de meubels, aan de deurknop, op de tas van je moeder, in de vlekken op de grond, in de knoesten van het hout… ogen? Een neus? Een mond? Misschien zie je wel een grijnzend monster!

Probeer zoveel mogelijk ogen, neuzen, monden, gezichten te vinden. Je kunt er een wedstrijdje van maken met je vader en je moeder. Wie ziet in 5 minuten de meeste gezichten?

Maak er heel snelle tekeningetjes van. Kun jij aan de hand van de tekeningen nog herkennen wat het eerst was (de deurknop, de kraan, het kussen, de bloemen)?

Geef een paar van je gezichtjes haar, een hoed of een pet. Of geef het mooie kleuren. Zijn het schoonheden of monsters… lijken ze op je vader of je moeder? En kijken ze sip of vrolijk?

Tip kijk eens op google afbeeldingen en zoek naar I see faces!

char1
icon

Wat heb je nodig?

Een groot, wit papier
Water
Ecoline in verschillende kleuren, liefst in een knijpflesje
Kwast of sponsje (bijvoorbeeld de zachte kant van een schuurspons)
Vetkrijt of houtskool

close

tekenoefening

geen gewone vlek

Heb jij dat ook weleens… dan kijk je naar een muur vol vlekken en opeens zie je daar: de ogen van een wolf! Of de vorm van een beer, van een monster, van een hand. Je fantasie gaat met je aan de wandel.

Nu heb je een groot wit blad voor je, en een flesje kleurige ecoline in je hand. Neem een felle kleur, bijvoorbeeld rood of geel of oranje. Voor het beste effect maak je je papier eerst nat met water. En dan spuit je een flinke plens ecoline op het papier. Wat gebeurt er? Loopt de inkt uit naar alle kanten van je papier? Je kunt de vlek ook een beetje helpen: houd je papier een beetje schuin, maar zorg dat de ecoline er niet vanaf loopt.

Laat de vlek een beetje drogen. Bekijk hem van alle kanten, welke bijzondere vorm heeft hij gekregen, gewoon mooi rond of met gekke tentakels, hoorns of lange nagels… is het een dier, een hand, een vreemde boom?

Je kunt de vorm met je houtskooltje ogen geven, een pikzwarte neus, nagels aan de klauwen, haartjes op de kruin… en als je nog andere kleuren ecoline hebt, kun je de ruimte eromheen nog een mooie kleur geven.

Tip Laat iemand anders maar eens raden wat het is. Of ziet hij of zij iets totaal anders?

icon

Wat heb je nodig?

Papier (A4-formaat of groter)
Viltstiften of potloden
Hier gebruikt: vetkrijtstiften

close

tekenoefening

Fantasiedier

Dit is een spelletje, dat je leuk kunt doen met je familie of vrienden.

Vouw een papier (A4-formaat) in 3 stroken.

Deelnemer 1 tekent het hoofd: verzin maar iets geks! Heeft het een slurf, gekke oren, kikker-ogen of een hele vreemde snavel? Alles mag! Het hoofd stopt bij de nek. Daar zet je twee streepjes, die bovenaan de volgende strook doorlopen.

Nu vouw je de strook zó, dat het hoofd niet meer te zien is. En je geeft het papier door. Deelnemer 2 tekent de romp, met armen/vleugels/klauwen/vinnen - deelnemer 2 mag zijn volle fantasie gebruiken! Als de romp maar begint bij de twee streepjes van de nek. Op het laatst zet deelnemer 2 ook twee streepjes, waar de romp eindigt en hij trekt de streepjes door naar de volgende strook.

Deelnemer 3 ziet niks van het hoofd en de romp. Hij gaat verder met de benen/staart van het beest. Heeft het een lange, kronkelige staart? Of lompe, onhandige poten? Balletschoenen aan..? Alles mag!

Uiteindelijk vouwen jullie samen het blad helemaal uit. Wat is het geworden? Geef dit unieke beest een mooie naam - en hang het aan de muur!

 

char2
icon

Wat heb je nodig?

Dik tekenpapier
houtskool of
Oost-Indische inkt
of potlood
probeer eesn een hard en een zacht potlood!

close

tekenoefening

Capriolen

Kun jij ook zulke gekke capriolen uithalen? En heb je weleens goed gekeken hoe alle armen en benen dan alle kanten uit zwaaien? Hoe teken je dat eigenlijk? Met houtskool of Oost-Indische inkt kun je mooie rechte en vloeiende lijnen tekenen. Maak maar eens een foto van iemand die op zijn kop probeert te staan, of zoek een leuke foto van spelende kinderen of sportende grote mensen uit. Kijk goed naar de lijnen van de armen, benen, handen, voeten en haren... je schiet vast ene paar keer uit, maar oefening baart kunst - gewoon ene heleboel keer proberen. Er zit vast uiteindelijk een hele mooie tekening tussen. Ik ben benieuwd!

 

char3

Steun ons heart

Doneer zodat we nog meer kinderen die in het ziekenhuis liggen een moment van afleiding kunnen geven met een leuke tekenles.

Klik Hier