icon

Wat heb je nodig?

Verf in drie kleuren: geel, blauw en rood.
Dat kan acrylverf zijn, of plakkaatverf of waterverf. Als het maar verf is.
Een plastic bordje of een palet, waar je kloddertjes verf op doet.
Eventueel ook witte en zwarte verf.
Een kwast
Een groot wit papier
Een pot water en een rol keukenpapier

close

tekenoefening

Experimenteren met kleur

Kleuren mengen! Maar eerst zetten we pure verfstrepen op papier. Probeer maar eens: een felrode streep, kwast goed schoonmaken (en een beetje droog), een felblauwe streep, gele streep.

En dan gaat het grote mengen beginnen… dat mag op je palet, of op het papier. Houd op je palet altijd een beetje ‘schoon’ rood, geel en blauw over om steeds weer nieuwe kleuren te maken.

Wat gebeurt er als je alle kleuren door elkaar schildert? Welke kleur houd je dan over?

Wat krijg je als je blauw met geel mengt? Rood met geel? Rood met blauw? En wat als je een beetje rood neemt en heel veel geel en heel veel blauw? Maakt het uit of je eerst de rood doet en dan geel, of andersom?

Nu nog een stapje moeilijker. Als je wit door de kleuren mengt, wat gebeurt er dan? Of een heel klein tipje zwart? Kun jij je lievelingskleur mengen? Of heb je meerdere lievelingskleuren (zoals ik..)?

Als je kleuren hebt uitgevonden die je mooi vindt, kun je daar een schilderij mee maken!

char1
icon

Wat heb je nodig?

Een groot, wit papier
Water
Ecoline in verschillende kleuren, liefst in een knijpflesje
Kwast of sponsje (bijvoorbeeld de zachte kant van een schuurspons)
Vetkrijt of houtskool

close

tekenoefening

geen gewone vlek

Heb jij dat ook weleens… dan kijk je naar een muur vol vlekken en opeens zie je daar: de ogen van een wolf! Of de vorm van een beer, van een monster, van een hand. Je fantasie gaat met je aan de wandel.

Nu heb je een groot wit blad voor je, en een flesje kleurige ecoline in je hand. Neem een felle kleur, bijvoorbeeld rood of geel of oranje. Voor het beste effect maak je je papier eerst nat met water. En dan spuit je een flinke plens ecoline op het papier. Wat gebeurt er? Loopt de inkt uit naar alle kanten van je papier? Je kunt de vlek ook een beetje helpen: houd je papier een beetje schuin, maar zorg dat de ecoline er niet vanaf loopt.

Laat de vlek een beetje drogen. Bekijk hem van alle kanten, welke bijzondere vorm heeft hij gekregen, gewoon mooi rond of met gekke tentakels, hoorns of lange nagels… is het een dier, een hand, een vreemde boom?

Je kunt de vorm met je houtskooltje ogen geven, een pikzwarte neus, nagels aan de klauwen, haartjes op de kruin… en als je nog andere kleuren ecoline hebt, kun je de ruimte eromheen nog een mooie kleur geven.

Tip Laat iemand anders maar eens raden wat het is. Of ziet hij of zij iets totaal anders?

icon

Wat heb je nodig?

Grijs potlood
Wit papier
Kleurpotloden
of waterverf
of acrylverf
kwasten
water

close

tekenoefening

In de wolken

Leg je jas op de grond en ga op je rug liggen. Wat zie je? Is er een mooie wolkenlucht vandaag? Soms hebben wolken de gekste vormen. Een vliegende draak/schildpad, koe met grote verbaase ogen... wat zie jij? Wolken tekenen is fijn. Dichtbij lijken ze groter en steken ze hoog de lucht in, verder weg ljken ze kleiner en platter. Zie jij het ook? 
Kun je de horizon zien op je tekening, of kijk je recht de lucht in? Je kunt natuurlijk ook gewoon door het raam kijken en aan tafel of vanuit je bed tekenen. En probeer de wolken ook eens te schilderen. Welke kleur hebben wolken eigenlijk?

char2
icon

Wat heb je nodig?

Herfstbladeren
Witte verf
Kwastje

close

schilderoefening

Schitterende herfstbladeren

In de herfst vind je ze overal: bladeren die van de bomen gewaaid zijn! Kijk maar eens goed om je heen. Herken je aan het blad van welke boom het naar beneden kwam zeilen?

Voor deze oefening heb je bijna niets nodig: een paar mooie bladeren, witte verf en een dun kwastje. Probeer de nerven (zichtbare lijnen) op het blad eens over te trekken, misschien ontstaat er een mooie tekening. Of je tekent er stippen of strepen bij. Of je volgt de buitenrand van het blad met je kwast. 

Een prachtig resultaat gegarandeerd!

char3
icon

Wat heb je nodig?

een houten plankje
een vel papier dat je
daarop vast kunt plakken
een doos waterverf
kwasten
een potje met water
een kwast
een mooi plekje in het gras of op het zand

close

schilderoefening

Beroemde waterlelies

Ken je de schilder Claude Monet? Dat was een Franse schilder, hij leefde in de 19e eeuw. Hij maakte dromerige schilderijen, van alle prachtige bloemen en planten in zijn tuin. Met een hele rataplan aan spullen trok hij de tuin in: verf, een stoel, zijn schildersezel, een canvas (schilderdoek), tubes verf en allerlei kwasten. Zijn grote familie (hij had 8 kinderen!) hielp hem met dragen en aangeven. En dan ging hij aan de slag! Monet keek heel goed naar de kleuren die hij gebruikte. Hij schilderde vaak de vijver met waterlelies - die schilderijen zijn wereldberoemd geworden. Jij kunt straks, als je weer thuis bent, ook lekker in het gras gaan zitten om te tekenen en te schilderen. Een doosje (water)verf, een potje water en een kwast, een stevig plankje met een vel papier erop geplakt - en je kunt aan de slag! Voor nu kun je alvast een beetje oefenen in je bed of op je kamer. Zoek maar een mooie foto uit, dat doe ik ook weleens als ik geen zin heb om alles mee naar buiten te slepen...

Steun ons heart

Doneer zodat we nog meer kinderen die in het ziekenhuis liggen een moment van afleiding kunnen geven met een leuke tekenles.

Klik Hier