icon

Wat heb je nodig?

Grijs potlood
Kleurpotloden of aquarelpotloden
Kwast en een potje met water
Dik, ruw tekenpapier

close

tekenoefening

Speciale schelpen

Heel goed kijken! Je hebt vast weleens mooie schelpen opgeraapt op het strand. Vaak hebben ze mooie vormen en kleuren. Moeilijk om precies na te tekenen. Dat gaan we dus doen J

Neem de tijd. Leg de mooiste schelpen op een donker oppervlak en bekijk ze goed. Waar doet de vorm je aan denken? Een koker, een driehoek, een ronddraaiende spiraal? Zitten er gaatjes in, of bobbels erbovenop? Ze je lichte of donkere lijnen lopen?

Je mag zelf weten waar je begint, de één begint met de omtrek en de lijnen, de ander begint met de kleuren en de vage vorm. Kijk maar wat voor jou het beste werkt.

Ikzelf begin meestal met de omtrek, die teken ik met potlood. Daarna kijk ik welke kleuren ik ga gebruiken en kleur ik de donkere en lichte delen op de schelp – nog niet zo precies. Dan ga ik steeds preciezer tekenen, tot de schelp echt een beetje lijkt.

Als je aquarelpotloden gebruikt, kun je de kleuren met een natte kwast in elkaar over laten lopen. Maar pas op: de lijnen die je met aquarelpotlood getekend hebt, verdwijnen dan wel! Met een beetje geduld kun je de tekening op laten drogen en daarna weer lijnen tekenen.

Kijk en vergelijk
Lijken jouw getekende schelpen op de gevonden schelpen? Soms lijken ze er misschien niet op, maar zijn ze toch heel mooi. Dat kan juist leuk zijn, je eigen fantasie-schelp. Hoe vaker je oefent, hoe beter het lijkt.

Maar juist jouw eigen unieke tekening van een schelp laat zien hoe jij de schelp ziet – en dat maakt jouw tekening speciaal.

char1
icon

Wat heb je nodig?

Grijs potlood
Wit papier
Kleurpotloden
of waterverf
of acrylverf
kwasten
water

close

tekenoefening

In de wolken

Leg je jas op de grond en ga op je rug liggen. Wat zie je? Is er een mooie wolkenlucht vandaag? Soms hebben wolken de gekste vormen. Een vliegende draak/schildpad, koe met grote verbaase ogen... wat zie jij? Wolken tekenen is fijn. Dichtbij lijken ze groter en steken ze hoog de lucht in, verder weg ljken ze kleiner en platter. Zie jij het ook? 
Kun je de horizon zien op je tekening, of kijk je recht de lucht in? Je kunt natuurlijk ook gewoon door het raam kijken en aan tafel of vanuit je bed tekenen. En probeer de wolken ook eens te schilderen. Welke kleur hebben wolken eigenlijk?

icon

Wat heb je nodig?

Herfstbladeren
Witte verf
Kwastje

close

schilderoefening

Schitterende herfstbladeren

In de herfst vind je ze overal: bladeren die van de bomen gewaaid zijn! Kijk maar eens goed om je heen. Herken je aan het blad van welke boom het naar beneden kwam zeilen?

Voor deze oefening heb je bijna niets nodig: een paar mooie bladeren, witte verf en een dun kwastje. Probeer de nerven (zichtbare lijnen) op het blad eens over te trekken, misschien ontstaat er een mooie tekening. Of je tekent er stippen of strepen bij. Of je volgt de buitenrand van het blad met je kwast. 

Een prachtig resultaat gegarandeerd!

char2
icon

Wat heb je nodig?

Stevig papier, A4 formaat of groter
Potlood
Waterverf, acrylverf of plakkaatverf
dikke en dunne kwast
potje met water

close

schilderoefening

Berglandschap

Ben je weleens in de bergen geweest? Of droom je er weleens van om daar te zijn? Het is zo anders dan bij ons. Je ziet vooral berg en weinig horizon! 


Torenen de bergen hoog boven jou uit, of sta je op het topje van een berg? Zoek maar eens een mooie foto met bergen erop, of met één berg in het midden. 


Je kunt beginnen met een schets, met potlood. Als je dunne, vage lijnen tekent, kun je er gewoon overheen schilderen. Voor dit schilderij heb ik acrylverf gebruikt, maar je kunt ook waterverf of plakkaatverf gebruiken. Experimenteer maar lekker, hier een paar tips:

* Begin met lichte, zachte kleuren. Donkere kleuren kunnen er altijd overheen.

* Laat je schilderij soms tussendoor even drogen. Dan mengt de nieuwe kleur die je erop verft, niet met de kleur eronder.

* Schilder eerst de bergen en de lucht, dan het water, de bomen en alle andere dingen in het landschap. En dan de mensen, de dieren, de dingen die bewegen.

*Bij acrylverf: als een verflaag droog is, kun je er weer helemaal overheen schilderen met een nieuwe dikke laag verf. Dus als je een 'foutje' maakt: helemaal niet erg! Bij waterverf kun je van een 'foutje' gewoon iets anders proberen te maken. Niemand die ziet wat het eerst moest zijn ;-)

* Je kunt vast nog heel veel tips zelf verzinnen. Heb je een goede tip voor mij? Stuur een mailtje naar marjolijn@tekendok.nl, dan zet ik de tips op de website! 

char3
icon

Wat heb je nodig?

kleurpotloden
papier
je kunt ook experimenteren met:
verf en kwast
ecoline
fineliners

close

tekenoefening

Lievelingsdier

Wat is jouw lievelingsdier?

Daar heb je vast een mooie foto van. Zoek anders een mooi plaatje van je lievelingsdier op google images. Kijk goed naar de details: wat maakt jouw lievelingsdier nou zo mooi, schattig of grappig? 
Mijn lievelingsdier is de luiaard. Hij doet altijd zo relaxed en hij lijkt vriendelijk te lachten. En die armen.. die zijn zo ongelofelijk lang! Ik zou best graag een luiaard willen zijn. Lekker de hele dag blaadjes kauwen en rondhangen... ik zou hem sowieso hangend aan een boom tekenen, en die lach proberen te vangen in mijn tekening. Hoe is dat voor jouw dier? Een paard in galop, een kat die bovenop een bewegend ding springt? Ik ben benieuwd!

Steun ons heart

Doneer zodat we nog meer kinderen die in het ziekenhuis liggen een moment van afleiding kunnen geven met een leuke tekenles.

Klik Hier