De tekendokter

Interview met tekendokter Marjolijn
Hoi! Ik ben Marjolijn. Leuk dat je nieuwsgierig bent naar de tekendokter!

Hoe en waarom ben je tekendokter geworden?
Ik werkte al een tijdje als tekendocent, voor de klas en op mijn eigen tekenschooltje in de duinen. Toen hoorde ik van een vriendin, die in het ziekenhuis werkt, dat de kinderen daar zich soms een beetje vervelen. Zo ging ik ook kinderen in het ziekenhuis tekenles geven, zodat ze de vervelende dingen in het ziekenhuis even kunnen vergeten.

Marjoijn Engelsman - De Tekendokter

Met welke materialen kunnen de kinderen tekenen en schilderen?
In het Juliana Kinderziekenhuis en in het Spaarne Gasthuis heb ik een hele mooie kar met allerlei teken- en schildermaterialen: kleurpotloden, verf, kwasten, scharen, lijm en nog veel meer. Soms krijg ik van de kunstwinkel waar ik mijn spullen koop, bij meneer Goedman, gratis proefjes mee van materialen om mee te experimenteren met de kinderen. Dat zijn vaak hele leuke gekke nieuwe dingen, zoals een stift waarmee je eerst onzichtbaar tekent, maar als je eroverheen gaat met verf of inkt, blijft de stifttekening wit. Een heel mooi effect!

Met welk materiaal werk je zelf het liefst?
Als ik schilder, dan werk ik het liefst met acrylverf op een groot dik papier. Bijvoorbeeld als ik een achtergrond maak voor een gezamenlijk schilderij. Ik kan de kleuren mengen tot precies de kleur die ik graag wil vinden. Als ik teken, dan teken ik het liefst met aquarelpotloden. Daar kun je eerst mee tekenen en daarna ga je er met een kwastje overheen. Dan wordt het waterverf!

Woon jij in het ziekenhuis?
Nee hoor. Als ik klaar ben met tekenlessen geven, stal ik mijn kar met tekenmaterialen in het opslaghok en ga ik naar mijn huis, vlakbij de zee in Scheveningen. Het is fijn om zo dicht bij de zee te wonen; ’s nachts hoor je het ruisen van de zee, en je kunt altijd even gaan kijken als de zon ondergaat of als het stormt. Dan vliegen de schuimvlokken om je oren.

Heb je zelf ook kinderen? Houden die van tekenen?
Ja, ik heb twee zoons, van 12 en 14 jaar. Zij houden wel van tekenen, maar eigenlijk vooral om naar mooie foto’s of tekeningen te kijken. Zelf sporten ze veel en soms tekenen ze auto’s.

Doe je nog ander werk?
Ja, ik geef ook tekenlessen aan kinderen in de duinen, bij Meijendel. Dat is in Wassenaar. Als je daarover meer wilt weten, kun je kijken op www.tekeneninhetwild.nl

Waar haal je je ideeën vandaan?
Meestal verzamel ik allerlei foto’s en verhalen over de natuur. Over allerlei landschappen, zoals de bergen of de zee. Of over allerlei soorten dieren of zelfs iets dichtbij, zoals pret op het ijs in de winter of een mooi plekje op vakantie. Dan verzin ik daar een leuke tekenopdracht bij, of ik maak een schilderij waar de kinderen nog dieren of mensen of andere dingen aan toe kunnen voegen. Dan maken we uiteindelijk een gezamenlijk kunstwerk, dat wordt vaak heel grappig en mooi.

Wat vind je het allerleukst aan het werk?
Het allerleukst vind ik, dat de kinderen en hun ouders even helemaal vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Net alsof ze voor even buiten in het zonnetje zitten, of bovenop een ijsberg met bijzondere dieren om zich heen. Dan zie ik de blijdschap en daar word ik ook heel blij van, dat geeft hen nieuwe energie om snel beter te worden, en mij veel energie om weer leuke nieuwe tekenopdrachten te verzinnen.

Wat doe je het liefst als je niet werkt?
Als ik niet werk, ga ik graag fietsen in de duinen. Soms ga ik alleen, dan is het helemaal stil en kan ik goed kijken of ik bijzondere vogels zie of een vos of een ree, dat is al een paar keer gebeurd. Soms ga ik samen met mijn man fietsen of lopen, of met de kinderen of met een vriendin. Dan maken we vaak te veel lawaai en zijn de dieren allang in de bosjes verdwenen als wij eraan komen…

Wat wil je nog zeggen tegen de kinderen die dit interview lezen?
Blijf thuis ook vooral lekker tekenen, daar voel je je vaak goed bij!

Bij het poppetje ‘aan de slag’ vind je allerlei ideeën om zelf uit te proberen. Als je je tekening wilt laten zien op de fotogalerij, stuur dan een mailtje met de tekening naar marjolijn@tekendok.nl. Ik zet sommige tekeningen ook op instagram. Die kun je delen met je vrienden en vriendinnen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie creaties. En als je nog een ander leuk idee hebt of je wilt gewoon even hallo zeggen, dan vind ik dat ook heel leuk – ik word blij van jullie vrolijke berichten. Tot ziens, in het ziekenhuis, of op de website!

tekeningvandemaand

Tekening van de maand door:


Lees meer....
volgonsop instagram

Volg ons op Instagram

Klik hier